Certificatul ISO 14001 din 2004 are scopul de a ilustra faptul ca sistemul de management de mediu al unei companii a fost testat de catre un profesionist si respecta cele mai bune conditii. Cu alte cuvinte, pe baza acestei certificari, clientii au siguranta ca apeleaza la o companie de incredere, orientata catre protectia mediului inconjurator, indiferent de produsele si serviciile oferite.

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este cea care a implementat acest sistem, astfel incat sa se asigure ca tot mai multe companii isi doresc sa fie flexibile, insa in acelasi timp sa se imbunatateasca in mod continuu.

Ce presupune certificarea ISO 14001?

Acest standard presupune ca o companie sa isi rezume activitatea astfel incat sa protejeze in mod constant mediul inconjurator, insa si sa tina cont de alcatuirea sistemului de management corespunzator, astfel incat aceste obiective sa poata fi atinse cu usurinta. Aceste standarde sunt alcatuite din cateva elemente, printre care politica de functionare orientate in favoarea mediului, prin planificarea fiecarei etape a obtinerii produselor sau serviciilor, alaturi de impunerea si executarea actiunilor sau a verificarii permanente a sistemului impus.

Prin intermediul acestei certificari, fiecare companie are la cunostinta ce impact are asupra mediului activitatea desfasurata, insa si modul prin care pot fi obtinute rezultate mai bune. Organizatia Internationala de Standardizare revizuieste periodic aceste certificari, iar atunci cand este nevoie aduce noi imbunatatiri, menite sa incurajeze activitatea companiilor. Astfel, ultima revizuire a avut loc in anul 2004, cand au fost clarificate toate cerintele mentionate, si chiar daca nu au fost aduse modificari importante, mentiunile au fost redenumite pentru a intra in concordanta cu cele din anul 2000.

Asadar, pentru ca o companie, indiferent de domeniul acesteia de activitate, sa castige mai multa incredere in ochii clientilor, trebuie sa obtina diferite certificate ISO, care sa ateste profesionalismul si seriozitatea angajatilor, manangerilor, precum si calitatea produselor.