Acum multi ani eram si eu elev in calsa a XII-a si cativa dintre colegii mei de liceu alesesera sa devina medici, ceva normal in vechiul regim, dar din cate se vede, anormal in epoca in care traim. O paranteza ar putea fi soarta lui Oprescu, care a ales sa fie primar in loc de medic, desi poate nu este nicio legatura cu medicina. Hai sa vedem cam ce inseamna sa fii azi medic in Romania, cat dureaza pana ai pe mana ta un pacient.

Ce inseamna sa fii medic in Romania

Victor Ponta face tot ce poate pentru a stoarce de la romani ultimul ban din buzunar, zice el pentru a sprijini medicina. Insa cat dureaza pana devii medic in tara asta? Cat dureaza rezidentiatul in medicina din Romania? In functie de specializare, intre patru si sase ani. Poate farmacistii sa o duca mai bine, la ei rezidentiatul dureaza 3 ani. Deci un medic – mai exact un viitor medic – sta sase ani in facultate, apoi se inscrie la rezidentiat si mai pierde sase ani pentru a invata sa asiste un alt medic, iar dupa 12 ani daca are noroc devine in sfarsit medic. Cu un salariu care nu ar motiva pe nimeni.

Un calcul sumar ne arata ca pentru a deveni medic in Romania, daca incepi la 7 ani scoala, dupa 12 ani ai 19 si mai faci 12, deci cel mai tanar medic chirurg – fara alte specializari, etc. – ar avea 31 de ani! Spune cinstit, crezi ca e normal sa ai si tu o meserie la varsta la care unii sunt deja la apogeul carierei? Pe mine ma dezarmeaza doar gandul, deci ne mai miram ca ne pleaca medicii din tara?

In loc de epilog: un prieten din Franta mi-a zis ca in tara lui Molière nu exista spital incare s anu fie cel putin un medic roman!

Rezidentiat in Romania

Ce inseamna sa fii medic in Romania