Cat eram mic, de fiecare data cand imi crestea parul prea mare ma puteam baza pe mama sau pe sora mea sa ma tunda. Aveam o masina de tuns ruseasca cu motor pentru care aveai nevoie de casti antifonice si care nu de putine ori te mai tragea de par ca sa-ti aminteasca unde esti.

Cand am iesit in lume si nu m-am mai putut baza pe ele, am ochit o frizerie in apropierea garsonierei in care stateam cu chirie. Frizerul a facut de la inceput conversatie si mi-a zis ca numarul clientilor e in continua scadere, ceea ce ar fi trebuit sa ma puna pe ganduri. Totusi, din lipsa de alternativa m-am lasat pe mainile lui.

Rezultatul a fost ceva greu de definit, prea scurt pe margini si in spate, dar prea lung deasupra si in fata. Nu stiu daca aia era moda sau ii lipsea lui experienta, insa din discutiile cu diversi prieteni am aflat ca nu sunt singurul dezamagit de frizeri.

Insa ce poti face daca nu ai acasa o masina de tuns profesionala si nici indemanare sa folosesti una?

1. Spune-le cat mai clar ce vrei. Cei mai multi barbati ies de la frizer mutilati din cauza ca nu stiu sa-si exprime corect cerintele. Nu te baza ca l-ai facut pe frizer sa intelegea ce vrei din doua vorbe, insista si detaliaza cat mai mult posibil.

2. Arata-le ce vrei. Cand am fost in Paris si am avut nevoie de o tunsoare, m-am descurcat foarte bine chiar daca nu cunosteam limba. Multe frizerii au reviste pe care le poti rasfoi in timp ce astepti, si poti alege de acolo o tunsoare. Insa cel mai bine e sa aduci de acasa o poza, caci face cat o mie de cuvinte.

3. Imprieteneste-te cu ei. O relatie de lunga durata e benefica pentru ambele parti, si e bine sa-l faci pe frizer sa-si aminteasca de tine intr-un mod placut.

4. Dar… nu te imprieteni prea tare. Chiar daca esti in termeni amicali cu frizerul tau, trebuie sa existe intotdeauna limite. Tu platesti un serviciu si trebuie sa primesti acelasi tratament profesional ca toti ceilalti clienti.

5. Testeaza. Da o tura prin cartier si vezi ce frizerii mai sunt, poate una din ele iti va face o surpriza. Nu te teme sa incerci frizeri noi, si nu te simti obligat sa ramai la un frizer slab din nostalgie sau deoarece crezi ca nu vei gasi altul mai bun.
Daca bugetul si timpul iti permit, poti incerca sa te uiti la niste masini de tuns profesionale si sa te tunzi acasa exact asa cum vrei. Pe termen lung e mai profitabila aceasta metoda, dar trebuie sa renunti la confortul de a sta pe scaun in timp ce te tunde frizerul.

tunsoare