Natura, sursa de inspiratie pentru amenajari gradini
In amenajari gradini tot timpul avem nevoie de surse de inspiratie, iar aceasta o putem intalni cel mai usor in natura vie. Indiferent daca mergem intr-o calatorie in munti sau pe campii, fiecare loc neatins de om pastreaza frumusetea naturii, un mic colt de vis care ne incanta.
Acestia pot fi muntii cu stancile inalte, un lac cu apa cristalina in care se oglindeste cerul sau o planta cu florile colorate care inveseleste privitorul. Toate aceste frumuseti naturale sunt inspiratiile de care ne folosim in amenajari gradini.
Necesitatea omului de a se inconjura cu natura a facut sa apara meseria de arhitect peisagist, partea de conceptie a meseriei de amenajari gradini, meserie care a fost ridicata la nivel de arta. Sa vedem totusi de unde iau arhitectii peisagisti inspiratia pentru gradinile amenajate.
Constructii tip stancarii
Foarte frecvent sunt utilizate in amenajari gradini si ne duc cu gandul la munti si dealuri unde plantele si florile rasar printre stanci din fisuri sau gropi. Constructiile de tip stancarii se creeaza ca niste insule pe suprafata de gazon verde a gradinii aducand un element de atractie in spatiul plat.
Create din bucati mari de pietre, de cele mai multe ori colturoase pentru a imita stancile naturale, ofera un mediu perfect pentru plantele decorative. Cu ajutorul acestora, stancariile creeaza un contrast. Lumea dura si rigida a pietrelor combinata cu frumusetea si naturaletea plantelor ofera o imagine interesanta si atractiva vizitatorilor.
Constructii tip stancarii pot crea si baza unei cascade sau a unei fantani arteziene. Apa in gradina este importanta pentru ca simbolizeaza viata. Apa curgatoare, pe langa frumusetea naturala si simbolistica ei are si puteri tamaduitoare, sunetul cristalin al apei are efect de calmare asupra psihicului uman.
Apa in amenajari gradini
Aducerea apei in gradina nu este noua, ea poate fi intalnita in multe stiluri de gradini, de la gradinile japoneze pana la cele traditionale, ambele avand natura ca si sursa de inspiratie. In astfel de gradini apa poate avea forma de cascade si iazuri de gradina sau fantani arteziene.
Cascadele si fantanile arteziene sau izvoarele sunt ape curgatoare cu circuit inchis, construite special pentru a aduce miscare si sunet in gradina.
Iazul de gradina este o forma statica a apei in gradina iar viata si miscarea este adusa de catre vietatile care frecventeaza acest iaz. Iazurile mici sunt deseori populate de animale mici. Acestea se muta in zona pentru a beneficia de apa. Astfel este posibil ca dupa construirea unui iaz sa observam animale de statura mica in jurul acestuia sau pasari cantatoare care sa ne viziteze de fiecare data cand au nevoie de apa.
Iazurile mari, cu o adancime mai mare de 1m, pot fi populate cu pesti. Miscarea lor contribuie la imaginea naturala a gradinii noastre.