Ne mai apuca cateodata cheful de vorba si cum la varsta asta nu mai ai altceva mai bun de facut, incepi sa depeni amintiri, sa faci comparatii sau sa tragi linie. Evident ca nu era bine in comunism – socialism sau cum vrei sa-i mai spui, erau o gramada de probleme care ta faceau sa nu te simti om, sa nu te simti niciodata cu adevarat liber. Asta nu poate nega nimeni, sau o neaga doar cei care traiau pe spinarea PCR-ului. In rest, cu totii luam painea, laptele si uleiul pe cartela, ceea ce nu mai mergea, ceva trebuia schimbat.

Ce-am avut si ce-am pierdut dupa epoca Ceausecu, dupa 25 de ani cu Ion Iliescu

Cum spuneam, ceva trebuia schimbat, dar cine are curajul sa spuna ca dupa ce Romania si-a platit datorii externe de 18 miliarde de dolari (sic! ) nu ar fi urmat o perioada de relaxare? Acum, ca nu ne-a mai ramas decat sa speculam, putem trage ce concluzie vrem. Insa cateva date istorice raman, in Epoca Ceausescu Romania producea 8% din totalul otelului de pe Terra, aveam a patra flota din lume si oricine voia sa munceasca avea un serviciu.

Am reusit sa construim Canalul Dunare – Marea Neagra, fara sa mai apelam la detinuti, cu muncitori entuziasti ce castigau pe santier echivalentul de azi a 10 mii de euro/luna! Am facut asa cum este, bum sau rau, metroul din Bucuresti, exportam armament de ne sareau capacele, iar pentru cine nu stie, prin anii 70 si pana in 80, chiar traiam bine! Ma gandesc si acum, daca dadeam Casa Poporului, a doua cladire civile ca marime din lume americanilor pentru sediul NATO, nu ne imbogateam noi azi?

Nimeni nu poate zice ca Ceausescu nu era patriot, ca nu lupta cu rusii si ca nu le reamintea mereu de tezaur sau de Basarabia! DA, nu prea aveai voie sa zici prea multe contra regimului – azi ai, dar la ce-ti ajuta? DA, am mancat cu ratia, dar fara E-urile astea care ne omoara cu zile! Ar mai fi, nu vreau sa ma intorc in comunism, dar parca as vrea sa se poata trai omeneste si in Romania, ce ziceti? Sa nu mai faca miliarde Ponta & Co, pe cand zeci de mii de romani zac in saracie crunta!

Epoca Ceausescu

Ce-am avut si ce-am pierdut dupa epoca Ceausecu, dupa 25 de ani cu Ion Iliescu