Ca locuitor al orasului Campina o vizita la baile sarate din Telega este ceva obisnuit, aici am invatat sa inot la varsta de 3 ani, aici am vazut ce gust are apa sarata si aici m-am bucurat de proprietatile apei, unice in Europa. Tin minte si acum, dupa 40 de ani excursiile de la Telega dupa sare, avand in vedere ca baile sunt pe locul unor mine de sare abandonate. Nu avem doar un singir lac, ci mai multe, alimentate in general de ape subterane. O singura ora in apa si vei iesi ca un om de zapada, alb din cap si pana la varful degetelor de la picioare.

Baile Telega – de peste 140 de ani in folosul romanilor

Salina Doftana a fost deschida spre exploatare in anul 1865, insa salina din Telega isi are inceputurile in anul 1568. In anul 1872 salinele din Telega sunt abandonate, iar in anul  1900 isi incheie activitatea si salina Doftana. Asa ca in scurt timp in locurile unde salinele s-au surpat au aparut baile acestea excelente pentru balneoterapie.

Din pacate au fost si situatii in care peretii lacurilor s-au surpat, dar autoritatil elocale au intervenit si astazi ne putem bucura in continuare de binefacerile apei sarate de la Telega. Ca sa stiti si de unde provine numele localitatii – de la telegutele cu care se cara pe vremuri sarea, ma gandesc ca ar fi interesant sa stiti etimologia acestui nume.

Daca tot sunteti la Telga puteti trece pe la Inchisoarea Doftana, care din pacate anul trecut camd am fost sa o vizitez era inchisa, deci poate fi vazuta doar de la intrare. Am inteles ca a devenit periculos sa vizitezi cladirile care trebuiesc renovate. In schimb puteti merge pana la Barajul Paltinu, car ese poate vizita. Apoi dati o fuga pana la Valea Doftanei, cu siguranta va fi o experienta unica, de neuitat!

Baile Telega

Baile Telega – de peste 140 de ani in folosul romanilor