Nu pot sa spun ca exista alt loc mai frumoas in Romania decat Valea Prahovei, mi se pare corect fiind prahovean si cunoscand fiecare metru patrat din Muntii Bucegi. V-am povestit pana acum despre Castelul Cantacuzino din Busteni, deci se poate spune ca ati dedus ca daca ma puneti sa aleg intre cele doua statiuni, cand vine vorba de trasee alpine, aleg Busteniul in detrimentul orasului Sinaia. Dar daca vine vorba de schiat, aleg evident Sinaia, caci aici am invatat sa schiez la varsta de 4 ani.

Trasee turistice in Muntii Bucegi – ce alegem, Busteni sau Sinaia?

Salvamont Bușteni

Salvamont Bușteni

Am sa va povestesc patania unei familii fericite de romani, care a ales sa coboare pe sub telefericul din Busteni, de la Babele pana la poalele muntilor Bucegi. Sotia mea este un adin urmasele lui Stefan cel Mare, eu urmasul lui Mihai Vitezul, deci prahovean. Intr-o zi sotia ma intreaba, ar fi posibil sa refacem unul din traseele pe car ele faceai tu in tinerete, pe jos? DA, am raspuns parca fara sa ma gandesc. Nu mai avem noi 20 d eani, asa ca uite cum facem, urcam repede cu telecabina pana la Babele, mergem sa vedem Crucea de pe Caraiman, si coboram pe jos. Ar trebui sa ne ia cam 3 ore, hai maxim patru.

Stand la coada la teleferic, au si aparut posesorii de Jeep-uri cu oferte de a vedea din masina drumul pana la Sfinx. Eu le zic: noi mergem cu telecabina, coboram pe jos. Ei se uita la mine, la sotie – incaltata in sandale, dau din cap si mustacesc cu subanteles. Nu o mai lungesc, am urcat, am admirat peisajul si pe la patru (16:00), programul telecabinei din Busteni fiind intre orele 7:30 si 17:45 [ pe timp de vara ]. Dupa o aventura care s-a finalizat cu chemarea celor de la Salvamont, la doar 20 de minute de Busteni am reusit sa ajungem pe intuneric la destinatie. Dar a fost perfect, o coborare la finele careia ne-am ales cu febra dar si cu un prieten pe viata: Claudiu Vasilescu.

La intrebarea daca as mai face odata experimentul, raspunsul este evident DA, doar ca de data asta o sa iau cu mine apa, cutit, lanterna si chibrituri, iar echipamentul va fi de data asta adecvat. Voi incalta ghete peste glezne asa cum trebuie? NU, caci tot in adidasi ma simt mai bine, dar ce nu va lipsi din spate: ruccascul du mancare si apa plus cele necesare pe timp de noapte. Poate si ceva medicamente. Voi reveni cu detalii despre traseele din muntii Bucegi recomandate de mine, evident parcurse de zeci de ori la picior.

Trasee pe Valea Prahovei

Trasee pe Valea Prahovei – Mintii Bucegi – Sfinxul